Aktivitet och visning


AlterHedens Gårdsbutik och rabarberi, Piteå. Delikatesser, rabarber, återförsäljareGÅRDSBUTIKEN 

Öppet 06 - 20 må-sö
Betjäning 9 - 17 vard.


Gilla AlterHedens Gårdsbutik o Rabarberi, Piteå på facebook.

Gilla  AlterHedens Gårdsbutik  


Maria och Tord Nilsson, AlterHedens Rabarberi startade 1990 med rabarber som enda råvaran. 

Glögg och saft är idag delikatesser som kokas i Piteå 


Filmer & Klipp, AlterHedens RAbarberi, Piteå

FILM & KLIPP 

Rabarber - historia

Delikatesser

SAFT aroniasaft, rallarrossaft, björksaft, kråkbärssaft, rabarbersaft, tranbärssaft, blåbärssaft, aroniasaft, rosensaft, svartvinbärssaft, björnjägarsaft, hallonsaft, älgörtssaft, enbärssaft, blåklintssaft, havtornssaft, fläderblomssaft, jordgubbssaft.
SAFT
Marmelad; Rabarber- & Jordgubbsmarmelad, Rabarber & Ingefärsmarmelad, Blåbärsmarmelad, Jordgubb & Rabarbermarmelad, hjortronmarmelad, Rosenmarmelad med vanilj, Havtornsmarmelad, Aprikos & Morotsmarmelad.MARMELAD
Glögg; rabarberglögg, midvinterglögg, norrskensglögg, blåbärsglögg, tranbärsglögg, hjortronglögg, lingonglögg

GLÖGG
Torkad svamp; blandsvamp, kantareller, karljohanssvamp, rödgul trumpetsvamp, svart trumpetsvamp, trattkantareller, ostronskivlingTORKAD SVAMP

3
Sylt; åkerbärssylt, hjortronsylt, munksylt, , jordgubbsylt, lingonsylt,  hallonsylt, blåbärssylt med vanilj

SYLT
Te; rabarberte, blåbärste, hjortronte, lingonte

TE
Rybs olja från Norrbotten i bygelflaska
RYBSOLJA
glass-sås - dessertsås, rabarberkola, rabarberlakrits, rabarberchoklad
GLASS-SÅS
Tunnbröd, Chokladdoppat tunnbröd, mandelskorpor, chokladskorpor, kardemummaskorpor, saffransskorpor. biscotti.
BRÖD
Huttar; rabarber, rönnbär, älgört, hjortron, blåbär, hallon, lingon, lakrits,
HUTTAR
Present, delikatesslåda, presenter, presentlåda
PRESENTTIPS
Gele; rönnbärsgele, tranbärsgele, björkgele, svartvinbärsgele, lingongele, enbärsgele, älgörtsgele
GELE
Chutney med rabarber och vitlök, rabarberchutney

CHUTNEY
iste rabarber. is-te hjortron,

 ISTE
Örtte - ört-te från AlterHedens en naturprodukt

ÖRTTE
Bärpulver: tranbärspulver, blåbärspulver och lingonpulver
BÄRPULVER 

Rabarberns historia startar med flikrabarber

Rabarber används idag framför allt till rabarberpaj, rabarbersaft och att koka en kräm men dess historia är en helt annan.

Flikrabarber - den stora gula roten

Rabarberroten från flikrabarber, Rheum palmatum, var en dyrbar medicinalväxt.  "Den stora gula roten" grävdes upp, maldes och torkades. Det hälsosamma rabarberpulvret var en dyrbar handelsvara som bland annat såldes till Europa. Torkad rabarberrot var bra för tröga magar då det var ett laxermedel och såldes på apotek. Laxeringsmedel av rabarberrot finns att köpa på vissa europeiska apotek.  Flikbladsrabarber är en nästan femtusenårig läkemedelsväxt. Den växer vild i Kina och Mongoliets bergstrakter. Rabarberrötterna är det som var eftertraktade för dåtidens apotekare.

Flikrabarber - "den äkta rabarbern" kommer till Europa

Rabarbern kom till Västerlandet längs Sidenvägen och via Ryssland men också med ostindiska kompaniet. "Den äkta rabarbern", som flikrabarber också kallades, var mycket eftertraktad och i Europa ville man gärna komma över frön eller rotbitar för odling i apotekarträdgårdarna. I jakten på "den äkta rabarbern" lyckades man först 1753 muta några manchuriska köpmän vid den ryska gränsen att smuggla ut en liten låda med frö. Rabarberfröer från flikrabarber sändes från Botaniska trädgården i St Petersburg till stora trädgårdar i Europa. Rabarberodlingen kom till Stockholm i och med att Peter Jonas Bergius började odla rabarber 1762, i sin trädgård. Rabarberns kvalite var inte så hög som den utvalda modersplantan. Fröförökning av rabarber betyder en omkombination av gener och vill man bevara originalplantan måste förökningen ske med en rotbit. Laxeringsmedel var det man var ute efter och flikrabarbern hade en kraftig laxerande verkan. 

Flikrabarber finns i vår visningsrabatt. Flikrabarber används idag som en vacker prydnadsväxt i trädgården. Den har stora flikformade blad och en vacker röd blomning.

Från flikrabarber till rabarber för att äta

Rabarbersorten Viktoria vid Alterälven, Altersbruk, Piteå, Norrbotten

Matrabarbern, Rheum rhaponticum, började odlas så sent som på 1700-talet i Sverige i syfte att ätas. Matrabarbern utvecklades till en omtyckt vårprimör när sockret blev allmänt tillgängligt 1800-talet. Holländaren Cornelius de Bruyn reste i Persien i början på 1700-talet. Han såg att man åt rabarberstjälkar tillsammans med lammkött och älskade de tunna stjälkarna på våren, råa med salt och peppar. Överraskande nog var det bladen man använde i europeisk matlagning, stjälkarna kastades.

Viktoria, bild är en av de allra vanligaste rabarbersorter i Sverige. Den engelska rabarbersorten som har sitt namn efter drottning Viktoria var till för två decennier sedan nästan helt dominerande. Det var kanske denna sort som även odlades i svenska köksträdgårdar på 1800-talet. 


Rabarberi Sveriges enda rabarberi med egen odling av rabarber
Rabarber

Mer om rabarberplantan, odling, historia, sorter, innehåll och AlterHedens Rabarberi