Aktivitet och visning


AlterHedens Gårdsbutik och rabarberi, Piteå. Delikatesser, rabarber, återförsäljareGÅRDSBUTIKEN 

Öppet 06 - 20 må-sö
Betjäning 9 - 17 vard.


Gilla AlterHedens Gårdsbutik o Rabarberi, Piteå på facebook.

Gilla  AlterHedens Gårdsbutik  


Maria och Tord Nilsson, AlterHedens Rabarberi startade 1990 med rabarber som enda råvaran. 

Glögg och saft är idag delikatesser som kokas i Piteå 


Filmer & Klipp, AlterHedens RAbarberi, Piteå

FILM & KLIPP 

Delikatesser

SAFT aroniasaft, rallarrossaft, björksaft, kråkbärssaft, rabarbersaft, tranbärssaft, blåbärssaft, aroniasaft, rosensaft, svartvinbärssaft, björnjägarsaft, hallonsaft, älgörtssaft, enbärssaft, blåklintssaft, havtornssaft, fläderblomssaft, jordgubbssaft.
SAFT
Marmelad; Rabarber- & Jordgubbsmarmelad, Rabarber & Ingefärsmarmelad, Blåbärsmarmelad, Jordgubb & Rabarbermarmelad, hjortronmarmelad, Rosenmarmelad med vanilj, Havtornsmarmelad, Aprikos & Morotsmarmelad.MARMELAD
Glögg; rabarberglögg, midvinterglögg, norrskensglögg, blåbärsglögg, tranbärsglögg, hjortronglögg, lingonglögg

GLÖGG
Torkad svamp; blandsvamp, kantareller, karljohanssvamp, rödgul trumpetsvamp, svart trumpetsvamp, trattkantareller, ostronskivlingTORKAD SVAMP

3
Sylt; åkerbärssylt, hjortronsylt, munksylt, , jordgubbsylt, lingonsylt,  hallonsylt, blåbärssylt med vanilj

SYLT
Te; rabarberte, blåbärste, hjortronte, lingonte

TE
Rybs olja från Norrbotten i bygelflaska
RYBSOLJA
glass-sås - dessertsås, rabarberkola, rabarberlakrits, rabarberchoklad
GLASS-SÅS
Tunnbröd, Chokladdoppat tunnbröd, mandelskorpor, chokladskorpor, kardemummaskorpor, saffransskorpor. biscotti.
BRÖD
Huttar; rabarber, rönnbär, älgört, hjortron, blåbär, hallon, lingon, lakrits,
HUTTAR
Present, delikatesslåda, presenter, presentlåda
PRESENTTIPS
Gele; rönnbärsgele, tranbärsgele, björkgele, svartvinbärsgele, lingongele, enbärsgele, älgörtsgele
GELE
Chutney med rabarber och vitlök, rabarberchutney

CHUTNEY
iste rabarber. is-te hjortron,

 ISTE
Örtte - ört-te från AlterHedens en naturprodukt

ÖRTTE
Bärpulver: tranbärspulver, blåbärspulver och lingonpulver
BÄRPULVER 

Energieffektivisering VÄRME

Värmeläckage är lätt att läsa av på ett hus - här i form av istappar. Altersbruk, Piteå

Så gjorde vi hos AlterHedens 

Vår energiresa startade just med värmen. Från början kom vår värme via en återvinnings-anläggning på de gamla butiksfrysarna. Värmen var luftburen och gick i stora spirorör på kallvinden. När vi hade stängt av butiksfrysarna var det en elpatron som värmde upp luften i detta system. Första åtgärden för att spara värme var just att stänga av detta system och isolera igen alla intag. På ett år hade vi sparat 30 000 kWh tala om att vi eldat åt kråkorna....
Resultatet gav oss blodad tand och det gjorde att vårt intresse för energieffektivisering väcktes. Det är som min dotter Kajsa säger när jag läser av mina mätare: - Men Mamma det är ju din hobby!        

Luftvärmepumpar 

Vi satte in en värmepump i den öppna lokalen nere som tog hand om nästan hela ytan och kompletterade med el i mindre utrymmen som kontor mm. Det visade sig att de mindre utrymmena tog totalt betydligt mer kWh än den stora ytan med värmepump.
Ytterligare en luftvärmepump monterades i en lägenhet. Den sparade otroligt mycket el. I ett angränsande hus monterades också en värmepump som kombinerades med el/ved. Båda dessa senare värmepumpar hade 10 graders läge vilket är väldigt bra när man vill hålla något varmt och är bortrest.  

När det gäller att hålla en lokal på låg temperatur, i vårt fall 16 grader är elförbrukningen väldigt låg. De största problemen med luftvärmepumpar är "chaufförsfel" och att pumpen inte används på rätt sätt, den får inte chansen att visa vad den går för. Sätt aldrig en luftvärmepump på autoläge, om du då tillför värme ex genom en kamin, då börjar pumpen kyla.  

Ved är förnyelsebart biobränsle. Altersbruk, Piteå

Biobränsle och rybspellets, istället för el

Då vårt mål för fastigheten är att nå så nära noll-förbrukning om möjligt så ville vi byta värmekälla. Det är stora problem att räkna hem någon värmeförsörjare alls med en redan låg förbrukning. Det gick inte. Men detta var vad vi ändå gjorde... Vi har monterat en vedeldad gjutjärn-panna Viadrus tillsammans med en rökgasåtervinning. Rökgasåtervinningen tar reda på de varma rökgaserna som pannan släpper ut. Samma system monterades både i affärs-

Rökgasåtervinning kopplad på en viadruspanna hos AlterHedens, Altersbruk, Piteå

lokalen och hemma på jordbruksfastigheten. Vi har upptäckt att man behöver ordentligt med drag för att inte pannan och rökgasåtervinningen ska sota igen. Affärsfastigheten har ett plan till och där klarar vi oss med att sota ca 1 gång per månad medan anläggningen hemma sotades 1 gång per vecka, så en rökgasfläkt har satts in och problemen har försvunnit. 

Pelletsbrännare för rybspellets 

Vi testkör en pelletsbrännare för rybspellets. Tanken var att rybspelletsen skulle vara intressant som foder. Men mängden är för liten för att någon lantbrukare skulle vara intresserad. Så då återstod att elda upp rybsen. Just nu testkörs en pelletsbrännare och butiken värms med rybs. 

Pelletskamin utan skorsten ARITERM värmer grupplokalen hos AlterHedens, Altersbruk, PiteåAriterm pelletskamin utan skorsten

 

Under sommar 2012 isolerade vi uteplaten och gjorde en inneservering av denna. Återigen kom frågan om värme upp. Tanken var att låta lokalen vara kall när den inte nyttjades och sedan snabbt värma upp den. Luftvärmepump hade varit ett alternativ men eftersom vi strävar mot 0 så kändes det fel att tillföra el. Vi monterade en pelletskamin utan skorsten ARITERM. Enda nackdelen med denna är att den behöver 5+ för att starta. Vi gör helt enkelt så att vi släpper in värme från gårdsbutiken tills luften är nog varm att blåsa igång kamínen. Det går förstås en hel del pellets för att värma upp allt men det är ju väldigt begränsad tid. Vi är nöjda än så länge.... 

Luftsolfångare

Under detta år har vi satt in luftsolfångare att ge en grundvärme i grupplokalen. Den blåser in varm luft när solen ger detta och gör att lokalen inte är helt kall och frusen. De är väldigt vanliga i stugor. 

Solfångare

Solfångare för varmvattnet har monterats, denna gång anlitades en firma som jobbar mycket med detta, de fick göra hela jobbet. Det har fungerat klockrent. Hemma på gården har vi en anläggning som består av ihop plockade delar, den fungerar inte alls. När det gäller Solfångare är installatören den absolut viktigaste länken. Räkna inte med att en vanlig rörfirma kan detta. 

Idag använder vi ingen el till värme. Den el som förbrukas är till kringutrustning som pumpar, fläkt.  

Spara varmvatten 

Vi har satt in sparstrålsamlare vid alla våra kranar, besparing upp till 40 % av vatten-förbrukningen, isolering av vattenledningar, byte till mindre varmvattenberedare, om-dragning av vattenledningar samt spolstationer med enbart kallt vatten.

Genomströmningsberedare

En gammal varmvattenberedare tar mycket mer ström än en modern. Vid val av ny, välj inte för stor. Ur energiförbruknings synpunkt är det flödesberedare som tar allra minst el men de kräver stor säkring. 

 

Elsnål drift på företag genom energieffektivsering. AlterHedens Rabarberi Altersbruk PiteåTillbaka till ENERGI & MILJÖ
Elbesparing genom energieffektivisering hos AlterHedens Rabarberi, Altersbruk, Piteå.