Aktivitet och visning


AlterHedens Gårdsbutik och rabarberi, Piteå. Delikatesser, rabarber, återförsäljareGÅRDSBUTIKEN 

Öppet 06 - 20 må-sö
Betjäning 9 - 17 vard.


Gilla AlterHedens Gårdsbutik o Rabarberi, Piteå på facebook.

Gilla  AlterHedens Gårdsbutik  


Maria och Tord Nilsson, AlterHedens Rabarberi startade 1990 med rabarber som enda råvaran. 

Glögg och saft är idag delikatesser som kokas i Piteå 


Filmer & Klipp, AlterHedens RAbarberi, Piteå

FILM & KLIPP 

Kylar & frysar

Delikatesser

SAFT aroniasaft, rallarrossaft, björksaft, kråkbärssaft, rabarbersaft, tranbärssaft, blåbärssaft, aroniasaft, rosensaft, svartvinbärssaft, björnjägarsaft, hallonsaft, älgörtssaft, enbärssaft, blåklintssaft, havtornssaft, fläderblomssaft, jordgubbssaft.
SAFT
Marmelad; Rabarber- & Jordgubbsmarmelad, Rabarber & Ingefärsmarmelad, Blåbärsmarmelad, Jordgubb & Rabarbermarmelad, hjortronmarmelad, Rosenmarmelad med vanilj, Havtornsmarmelad, Aprikos & Morotsmarmelad.MARMELAD
Glögg; rabarberglögg, midvinterglögg, norrskensglögg, blåbärsglögg, tranbärsglögg, hjortronglögg, lingonglögg

GLÖGG
Torkad svamp; blandsvamp, kantareller, karljohanssvamp, rödgul trumpetsvamp, svart trumpetsvamp, trattkantareller, ostronskivlingTORKAD SVAMP

3
Sylt; åkerbärssylt, hjortronsylt, munksylt, , jordgubbsylt, lingonsylt,  hallonsylt, blåbärssylt med vanilj

SYLT
Te; rabarberte, blåbärste, hjortronte, lingonte

TE
Rybs olja från Norrbotten i bygelflaska
RYBSOLJA
glass-sås - dessertsås, rabarberkola, rabarberlakrits, rabarberchoklad
GLASS-SÅS
Tunnbröd, Chokladdoppat tunnbröd, mandelskorpor, chokladskorpor, kardemummaskorpor, saffransskorpor. biscotti.
BRÖD
Huttar; rabarber, rönnbär, älgört, hjortron, blåbär, hallon, lingon, lakrits,
HUTTAR
Present, delikatesslåda, presenter, presentlåda
PRESENTTIPS
Gele; rönnbärsgele, tranbärsgele, björkgele, svartvinbärsgele, lingongele, enbärsgele, älgörtsgele
GELE
Chutney med rabarber och vitlök, rabarberchutney

CHUTNEY
iste rabarber. is-te hjortron,

 ISTE
Örtte - ört-te från AlterHedens en naturprodukt

ÖRTTE
Bärpulver: tranbärspulver, blåbärspulver och lingonpulver
BÄRPULVER 

Energieffektivisering KYL & FRYS 

Energieffektivisering av Kylar och frysar hos

Just kylmedia stod tidigare för cirka en tredjedel av elförbrukningen hos oss på AlterHedens. När vi fick upp ögonen för detta var det så satsade vi på att minska elförbrukningen på kylar och frysar. Vi hade fryscontainer, frysboxar, små kylar av olika slag.  Behöver man verkligen allt detta. Ja, jag fortsätter att berätta om våra erfarenheter hos AlterHedens. 

Energisnål energimärkning

När det gäller kylar och frysar som vi företagare använder oss av så saknar de allt som oftast den energimärkning som vi är vana vid som privatkunder. Utvecklingen mot företagen har helt enkelt stått still. Jag har läst faktablad där varuautomater tar 7 000 kWh/år!! Det är inte ovanligt. Handlaren får till låns en kyl av säljare så att han kan sälja mer drickor. Vad han då inte vet att detta gratislån kostar tusenlappar varje år i drift. Säkert har du märkt hur varmt det blir i små utrymmen där dessa finns inställda. Värmen är ett tecken på hög elförbrukning. 

AlterHedens Gårdsbutik, Altersbruk, Piteå är ett föredöme i energieffektiviseringSpara el i varuautomat 

Vår varuautomaten blev mitt skötebarn i flera år tills den till slut såldes. För att vara en varuautomat var den säkert en av de snålaste. Den tog ca 2 000 kWh från början och gjorde gårdsbutiken där den stod varm året runt. Vintertid var det skönt men sommartid… Varuautomaten försågs med timer och strömmen slogs av när butiken var stängd, vi ersatte det vanliga lysröret med ett ledlysrör som både tog mindre och värmde mindre, det var ju värme som skulle kylas ned då lysröret var placerat inne i kylen. Bakom satte vi en brädaca 10 cm tjock som gjorde att kylaggregatet fick gott om luft och behövde arbeta mindre vilket ger längre livslängd och sparar mycket el. Vi höll 8 + i den... Intressant fråga: -Vilken temperatur behöver en dricka för att vara kall? För varje grad jag kunde gå upp sparas 5% el.

Timer på läskkyl 

Ny läskkyl hos AlterHedens Rabarberi, Altersbruk, Piteå

Vi hade en läskkyl som blev satt på timer att kyla den tid vi hade butiken öppen. Vilket gav stor besparing. Vårt behov var inte en fullstor kyl. Därför köpte vi en ny halvstor kyl, bilden, i en vitvarubutik på nätet som var energimärkt. Den är nu också på en enkel timer som följer våra öppettider. Vid energiberäkningar brukar man ange kylar/frysar nyare eller äldre än 10 år just för att de nyare tar så mycket mindre el. Kylen är placerad så att kompressorn ventileras. 

Glass-frys 

Glass-frysens elförbrukning halverades genom att sätta frigolitlock på nätterna och helger samt ta bort gallret (det var nästan tätt) som var framför kompressorn så att lufttillförseln blev bättre. 
Vi har också testat med extra plexiglas lock dagtid under de vanliga glasluckorna. Tyvärr förstår inte kunderna att det är två lock så effekten har uteblivit... Vi har också testat att göra ett lock med frigolit över frysen men ser inte kunden glassen så köper den inte...  Numera slår vi av glass-frysen vintertid när vi inte säljer glass. En väldigt säker besparing är av-knappen. Förr lät vi den gå..  

Nytt fryshus hos AlterHedens Rabarberi med sluss. Altersbruk, PiteåNytt frysrum

Fryskontainern hade samma elförbrukning som en villa på el per år när vi började jobba med den ca 30 000kWh. Genom att sätta köldridåer vid dörrarna, färre avfrostningar per dag, automatik som stängde av allt när det var kallt ute, under -18 och coolsavers, täta i dörrar, sänkte vi denna förbrukning till cirka hälften. Vilket är ett mycket bra resultat. Vi gjorde ändå den bedömningen att vi ville ha en fryscontainer som var ansluten direkt till huset och vi tyckte dessutom att det var intressant att få en container som var beställd enligt de mest optimala energiförutsättningarna som möjligt. Detta gjorde att vi byggde ett helt nytt fryshus med sluss. Montören fick veta vad som frysen max fick ta och lite andra förutsättningar av oss. Det var spännande att se resultatet efter ett år. Förbrukningen ligger på 4 000 kWh / år och dessutom fick vi det lättjobbat! 

Coolsavers

Coolsavers i läskkyl, glassfrys och frysrum

Vår fryscontainer samt två mindre kyl/frysar har utrustats med coolsavers. Ett torrfilter som tar bort fuktig luft inne i utrymmet. Detta gör att den håller längre, kräver mindre underhåll och drar mindre ström. Då vi parallellt med detta har gjort andra åtgärder kan vi inte säja hur mycket detta sparat. 

Nya beteenden

Vi försöker numera att koka av upptinade bär, dvs vi tar fram bären fredag och så får de tina i ett svalt rum och kokas då på måndag. Vi kokar också av så mycket som möjligt utan att frysa det redan vid skörd. Sparar mycket el.

Naturligt skafferi med jordrör

Genom att gräva ned ett jordrör och ta luft genom denna till ett skafferi har vi ordnat gratis sval. På sommaren kyls luften ned och på vintern värms den upp genom jordvärme. Luften cirkulerar genom rummet och ger även tilluft till fläktarna. Då vi inte provat skafferiet tillräckligt så kan jag återkomma om detta. 

Fakta: Vi grävde ca 20 m på 2 m djup och röret vanligt avloppsrör var 20 cm i diamenter.

AlterHedens resultat 

Erfarenheten från dessa olika frys och kylar kan väl sammanfattas med att de saker man kan slå av kortare eller längre tid är den absolut bästa besparingen. Detta är ju det som händer när man sätter en läskkyl på timer....

Elsnål drift på företag genom energieffektivsering. AlterHedens Rabarberi Altersbruk PiteåTillbaka till ENERGI & MILJÖ

Elbesparing genom energieffektivisering hos AlterHedens Rabarberi, Altersbruk, Piteå.